Εκφραστική Κίνηση: το Σώμα μας ως πηγή Δύναμης, Χαράς και Γνώσης

Το Σώμα ως πηγή Δύναμης, Χαράς και Γνώσης

Τι έχει να μας διηγηθεί το σώμα μας για τη ζωή μας?

Αντίθετα από την καρτεσιανή – δυιστική αντίληψη ότι το σώμα και ο νους μας είναι ξέχωρες και ανεξάρτητες μεταξύ τους οντότητες, οι σύγχρονες προσεγγίσεις στον τομέα των νευροεπιστημών αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την άρρηκτη σύνδεση της βιολογίας μας με τον τρόπο που βιώνουμε συναισθηματικά και νοητικά τον εαυτό μας, τους γύρω μας και τον κόσμο. Το σώμα μας θεωρείται πλέον ένας εύπλαστος και εξαιρετικά ευφυής οργανισμός, διαρκώς ανανεούμενος σε κυτταρικό επίπεδο και φυσικά εξαιρετικά δεκτικός σε ό,τι μας συμβαίνει σε επίπεδο σκέψεων, συναισθημάτων και ενστίκτων.

Με άλλα λόγια, το σώμα μας αποτελεί μια ζωντανή βιβλιοθήκη του παρελθόντος και του παρόντος μας. Καθρεπτίζει ανάγλυφα όχι μόνο τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις μας αλλά και τα βαθύτερα θέλω μας (aspirations) και τις ψυχικές μας ποιότητες. Για παράδειγμα, ας σκεφτούμε ο κάθε ένας μια εξαιρετικά χαρούμενη και σημαντική στιγμή της ζωής μας! Αμέσως θα παρατηρήσουμε την ανταπόκριση του σώματος μας: παίρνουμε μια βαθιά ανάσα, τείνουμε να απλωθούμε σωματικά και ενεργειακά, να χαμογελάσουμε, κτλ.

Κατά αναλογία, εάν βιώνουμε στην καθημερινότητα μας σωματικές, συναισθηματικές και νοητικές εντάσεις και δεν τις αποφορτίζουμε συνειδητά, αυτές εγγράφονται στο σώμα μας, εμποδίζοντας την ελεύθερη ροή της ζωτικής μας ενέργειας και επηρεάζουν την συναισθηματική μας υγεία και τη νοητική μας διαύγεια. Συγκεκριμένα, αντανακλώνται άμεσα στον μυϊκό μας τόνο, στο εύρος και το είδος των κινήσεων μας, την πλαστικότητα των αρθρώσεων μας, στον τρόπο που αναπνέουμε, που στεκόμαστε, αλλά και που συνδιαλλασσόμαστε με τον κόσμο. Αντίστροφα, ένα σώμα που κινείται ελεύθερα και αρμονικά, συνοδεύεται από έναν πιο εύπλαστο και λιγότερο μηχανιστικό νου και μια πιο ανοικτή καρδιά, όπου σκέψεις και συναισθήματα ρέουν φυσικά.

Η μέθοδος Rio abierto

Η μέθοδος Εκφραστικής Κίνησης Rio Abierto δημιουργήθηκε στην Αργεντινή το 1966 από την ψυχολόγο Maria Adela Palcos και αποτελεί μια από τις πρώτες μεθόδους που χρησιμοποίησε την Κίνηση και Έκφραση του Σώματος ως εργαλείο ψυχοσωματικής εναρμόνισης για την προσωπική και συλλογική ανάπτυξη. Για αυτό και διαδόθηκε γρήγορα σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως της Λατινικής Αμερικής, αλλά και την Ισπανία, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Ρωσία και εφαρμόζεται σήμερα με επιτυχία σε διάφορους τομείς: της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης (σχολεία, επιμόρφωση
εκπαιδευτικών), της κοινωνικής βοήθειας (κίνηση Rio abierto σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, κέντρα στήριξης κακοποιημένων γυναικών, φυλακές, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων κτλ), αλλά και των τεχνών και της επικοινωνίας.

Το Rio abierto σημαίνει στα ισπανικά Ανοικτό Ποτάμι. Στόχος της μεθόδου όπως λέει και το όνομα της είναι το χαρούμενο άνοιγμα μας στη ελεύθερη κίνηση και ροή της ενέργειας της ζωής, με κανάλι το σώμα μας. Επίσης, η ανάκτηση του αυθορμητισμού και της φυσικότητας στην στάση και κίνηση και η αφύπνιση της ζωτικότητας μας, της ικανότητας για αγάπη και φροντίδα και της δημιουργικής μας αυτοέκφρασης.

Η μέθοδος Rio abierto βασίζεται σε 3 άξονες: την εκφραστική κίνηση (movimiento expressivo), το μασάζ- Rio Abierto και στις ομαδικές συναντήσεις «δουλειάς με τον Εαυτό.» (trabajo sobre Si). Σε κάθε μια από αυτές τις δουλειές ενδυναμώνουμε και εμψυχώνουμε το σώμα μας, το οποίο δέχεται καινούργια ερεθίσματα κίνησης, έκφρασης και επικοινωνίας και κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκτά πλαστικότητα και ελαστικότητα. Ταυτόχρονα, ενθαρρυνόμαστε να ακροαστούμε, να αποδεχτούμε, να εκφράσουμε και να επικοινωνήσουμε και μέσα από τις άλλες διαστάσεις που μας αποτελούν ως ανθρώπινες υπάρξεις: να πάμε από την αρχέγονη στην συναισθηματική, από την νοητική στην πιο λεπτοφυή – πνευματική, από την ατομοκεντρική στην πιο διαπροσωπική και την υπερπροσωπική μας φύση.

Στο σύνολο της, πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη δουλειά , μέσα από την οποία ο ψυχισμός συνηχεί όλο και πιο αρμονικά με το σώμα, το οποίο μετατρέπεται σε πηγή δύναμης, χαράς και γνώσης!

Όπως κάθε ψυχοσωματική πρακτική, η μέθοδος Rio Abierto έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να χτίσουμε μια περισσότερο υγιή και αρμονική σχέση με τον εαυτό μας, τους άλλους, τη γη και το κάθε τι που μας περιβάλλει, ώστε να απολαμβάνουμε όλο και περισσότερο τις διάφορες δυνατότητες της ύπαρξης μας. Ελεύθεροι στην κίνηση και την ροή τη Ζωής μέσα μας και γύρω μας!

Κύλιση προς τα επάνω